+38 044 228 83 41
Глікемічний індекс меду

Глікемічний індекс меду

Вуглеводи – основне джерело енергії для організму. Вони становлять від 45 до 60% у збалансованому раціоні. Однак їх вміст у продуктах харчування впливає на зміну рівня глюкози в крові: прості вуглеводи швидко засвоюються й сильно підвищують, складні – поступово та викликають незначне зростання.

Глікемічний індекс (ГІ) – показник того, як певна їжа змінює рівень цукру в крові. Щоб це дізнатися, проводять спеціальні тести. Контрольний зразок – глюкоза, ГІ якої дорівнює 100. Тобто вимірюють і порівнюють результати аналізу крові після вживання тестованого продукту й глюкози. ГІ продукту може бути низьким – 35 і менше, середнім – від 36 до 50, високим – понад 50*. Зазвичай цей показник – середнє значення розрахунків, які роблять в ході експериментів за участю групи людей.

Мед на 80% складається з цукрів: глюкози, фруктози, мальтози, трегалози, сахарози та інших. Велика частина від загальної кількості цукрів дозрілого меду – це глюкоза і фруктоза. Фруктоза має глікемічний індекс 19, сахароза – 68. Можна припустити, що сорти з високим вмістом фруктози (акація, каштан, чебрець, верес) мають відносно низький ГІ. Однак для підтвердження занадто мало результатів наукових досліджень. При публікації нових досліджень середні значення ГІ переглядаються. Наприклад, французький дієтолог й автор методик зниження ваги Мішель Монтіньяк в перших книгах вказував ГІ меду 90, в оновленій інформації на офіційному сайті – 60. Більш того, різні види неоднакові за складом і мають різний показник.

Результати досліджень**

В Австралії проводилися дослідження меду, переважно місцевих видів. Дані по їх глікемічним індексам представлені в таблиці.

Мед, країна походженняБотанічне походженняФруктоза г/100 гГІВуглеводи г/порціяГН на порцію
Акацієвий, РумуніяРобінія звичайна4332217
Евкаліптовий, АвстраліяЕвкаліпт медопахучий (Yellow box)4635±4186
Евкаліптовий, АвстраліяЕвкаліпт камальдульский (Red gum)3546±3188
Евкаліптовий, АвстраліяЕвкаліпт залізодревесний (Iron bark)3448±3157
Мед, АвстраліяЕхіум (Echium plantagineum або Salvation Jane)3264±51510
Мед, КанадаНез'ясованого походження 87±82118
У средньому 5555±51810
Глюкоза  100  
Фруктоза  19  

Аналогічний тест робили для чотирьох видів Північноамериканського меду з різною кількістю фруктози в складі. У цих зразків ГІ був вище, ніж результат досліджень місцевих медів Австралії, - 69-74. Інші лабораторні аналізи меду з США показали значення ГІ 35. На жаль, ботанічне походження не вказано.

Глікемічний індекс в діапазоні 49-89 показали дослідження німецького меду: у акацієвого, каштанового, липового й верескового - 49-55, у рапсового - 64. Мед дині мав ГІ 89, можливо, через високий вміст меліцітози.

Під час тестів з групою людей також порівнювали показники при вживанні натурального меду, штучного та глюкози. Підвищення рівня цукру в крові після натурального було менш виражено.

Глікемічне навантаження

Для оцінки впливу вуглеводомісткої їжі на організм людини, також використовують значення глікемічного навантаження (ГН). Для розрахунку враховується джерело і кількість. Зазвичай для обчислення використовують таку формулу:

ГН = (кількість вуглеводів в 100 г продукту) / 100 * ГІ

Чим нижче цей показник, тим менше продукт вплине на рівень глюкози в крові. Показник ГН до 10 – низький, від 11 до 19 – середній, від 20 – високий. Порція меду – 20-25 г, при такій кількості глікемічне навантаження буде низьким, а для деяких видів середнім.


*Что необходимо знать о гликемических индексах, www.montignac.com/ru/warning/
**Stefan Bogdanov. Honey as Nutrient and Functional Food: A Review

Поділитися з друзями

Гречаний мед

Бурштиновий колір, густий пряний аромат і солодко-терпкий смак – гречаний мед навряд чи переплутаєш з іншим сортом. Темний мед містить більше мінеральних речовин і має більш виражені антиоксидантні властивості в порівнянні зі світлими медами. Аромат, колір і смак Мед гречаний має...

детальніше

Корисні звички для краси й здоров'я

Починайте ранок здорово Шлунково-кишковий тракт – свого роду електростанція людського організму. Від того, наскільки якісно й безперебійно вона працює, залежить наше здоров'я та якість життя. Таке розуміння ШКТ характерно і для сучасної, і для традиційної медицини. Наприклад, в тибетськ...

детальніше

Дякуємо за замовлення!

Продовжити покупки

Зворотній зв'язок

Найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер та уточнить деталі

Товар доданий у корзину! Дякуємо!

Продовжити покупки

Ваше замовлення прийнято! Дякуємо!

Продовжити покупки