+38 044 228 83 41
Склад квіткового меду й корисні властивості

Склад квіткового меду й корисні властивості

Квітковий мед – багате природне джерело корисних речовин. Унікальна комбінація різних сполучень наділяє цей продукт лікувальними і цілющими властивостями, що відомі з давніх часів. Швидко відновлює сили й заряджає енергією, позитивно впливає на обмін речовин, здатний загоювати рани, має протизапальну й антиоксидантну дію.

Вуглеводи

Солодкість, поживна й енергетична цінність, кристалізація, гігроскопічність, а також інші характеристики продукту залежать від властивостей вуглеводів. У ньому висока концентрація глюкози (27-36%) і фруктози (33-42%). Це ідеальний енергетичний продукт: знімає відчуття втоми та дарує заряд бадьорості. Але варто знати міру, адже в 100 г – 314 ккал. Порція 20 г квіткового меду забезпечить близько 3% необхідної щоденної енергії.

Глюкоза (виноградний цукор), наповнює клітини енергією, важлива для роботи нервової системи й м'язу серця. Фруктоза (плодовий цукор), солодша за глюкозу. Коли вона засвоюється, підшлункова залоза не виробляє інсулін.

Ще одна особливість вуглеводів меду: глюкоза швидко кристалізується, а фруктоза – повільно й при певних умовах. Згодом утворюються кристали виноградного цукру, оточені рідким плодовим.

Ферменти

Розщеплюють складні молекули на більш прості, й навпаки, синтезують складні з'єднання з простіших. Ферменти відіграють роль каталізаторів в біохімічних реакціях. Утворюються в організмі людини та постійно витрачаються, тому їх треба компенсувати за допомогою продуктів харчування. Особливо це важливо під час захворювань та з віком.

У натуральному меді виявлено понад 15 ферментів: вони беруть участь в його створенні й дозріванні, значимі для оцінки якості. Їх наявністю пояснюють цілющу властивість меду - антимікробну дію.

  • Основний фермент – інвертаза, сприяє розщепленню сахарози на глюкозу й фруктозу.
  • Цінна речовина амілаза (діастаза), за участю якої розпадається крохмаль. Кількість діастази використовують як один з показників якості меду.

Вплив тепла і світла руйнує ферменти, тому зберігайте продукт у прохолодному місці, захищаючи від потрапляння прямих сонячних променів.

Амінокислоти

Вчені, досліджуючи проби різних медів, виявили понад 300 компонентів. Спектр і кількість замінних та незамінних амінокислот варіюється від 13 до 23. Склад залежить від медоносної рослини, з якої брали нектар і пилок, а число – від умов збору і переробки нектару бджолами.

У складі меду високий вміст проліну – 45-85% від загальної кількості амінокислот. Присутні фенілаланін, аспарагінова і глутамінова кислоти, тирозин.

Важлива наявність незамінних амінокислот, вони не виробляються в організмі людини або утворюються в недостатній кількості, й повинні надходити разом з продуктами харчування.

  • Аргінін – частково-замінна, бере участь в утворенні сечовини, це кінцевий продукт білкового обміну речовин. Служить реагентом для оксиду азоту, що позитивно впливає на серцево-судинну систему.
  • Гістидин необхідний для синтезу гемоглобіну, головна функція якого полягає в перенесенні кисню. Прискорює загоєння ран, впливає на процеси, пов'язані зі зростом, і оберігає від радіаційного випромінювання.
  • Лізин сприяє зросту, допомагає засвоювати кальцій і уповільнює його виведення, в поєднанні з вітамінами зміцнює імунітет.
  • Триптофан активізує гормон зросту, бере участь в утворенні вітаміну В3 і серотоніну, нейтралізує наслідки стресу, використовується для боротьби з безсонням.
  • Метіонін бере участь в ліпідному обміні організму, захищає клітини від руйнування.

Мінеральні речовини

Відповідальні за підтримку кислотно-лужного та водного балансу, необхідні для кровотворення, розвитку й зросту кісткової тканини, цілюще впливають на нервову систему, обмін речовин і захисні функції. У натуральному меді виявлено близько 40 макро- і мікроелементів в формі, яка найбільш підходить для засвоєння організмом. Серед природних продуктів, мед не має рівних за кількістю і якістю цілющих властивостей.

  • Кальцій необхідний для побудови тканин. Він входить до складу кісток, підтримує функції залоз, м'язів і нервової системи.
  • Фосфор з кальцієм формує зубну емаль, кістковий скелет. Елемент потрібен для обміну жирів, побудови ферментів, синтезу і розщеплення вуглеводів. Це активний каталізатор і стимуляторів в організмі. Регулює кислотно-лужний баланс, енергетичний обмін, покращує метаболізм.
  • Залізо бере участь в процесах кровотворення й внутрішньоклітинного обміну, необхідно для утворення гемоглобіну, забезпечує транспортування кисню в організмі.
  • Магній має седативну дію на нервову систему, регулює дихання, нейтралізує отруйні продукти обміну, сприятливо впливає на імунітет.
  • Натрій регулює водний баланс і кров'яний тиск, забезпечує функціонування м'язів і нервів, відповідає за передачу нервових імпульсів.
  • Йод, цинк і мідь відповідальні за гормональний фон. Йод необхідний для щитовидної залози і нервових клітин. Цинк зміцнює імунну систему. Мідь важлива для синтезу гемоглобіну, бере участь у виробництві еритроцитів.
  • Кобальт входить до складу життєво важливих ферментів і вітамінів.

Концентрація та співвідношення мікроелементів в складі меду такі ж, як і в плазмі крові людини. Ця схожість визначає швидке засвоєння продукту, його харчові, дієтичні й лікувальні властивості.

Вітаміни

Крім макро- і мікроелементів, ферментів і кислот в хімічному складі меду виявлені вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9, ніацин і біотин), а також С, А, К і Е. Вони містяться в незначній кількості, але мають високу біологічну активність, тому навіть в таких дозах сприятливо впливають на організм людини. Особливість вітамінів меду – здатність не руйнуватися й не випаровуватися, зберігати свої цілющі властивості практично без втрат протягом тривалого часу.

Органічні кислоти

Глюконова, оцтова, масляна, молочна, лимонна, мурашина, малеїнова, щавлева – органічних кислот в складі меду невелика кількість, всього 0,1-0,3%, але вони впливають на смак й ароматичний букет. Завдяки кислому середовищу, в якому не розвиваються й гинуть бактерії, продукт не псується тривалий час. Головна функція цих органічних сполучень – підтримка кислотно-лужного балансу, вони гальмують розвиток бактерій, сприяють засвоєнню поживних речовин, виведенню шлаків і солей, позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, створюють необхідне середовище для активності деяких ферментів.

Ароматичні речовини

У кожного виду меду свій особливий аромат, який залежить від медоносної рослини. Може бути ледь вловимий або, навпаки, інтенсивний. За квітковим ароматом можна визначати, який це вид і якої він якості. Медовий аромат характерний для всіх видів, він остаточно формується до третього-п'ятого місяця зберігання. Ароматичний букет меду – близько 200 компонентів, вони летючі й нестійкі, тому з часом запах слабшає. При неправильному зберіганні, тривалому нагріванні, додаванні цукру, аромат також зникає. Більш того, мед легко сприймає навколишні запахи, тому завжди герметично закривайте ємність, щоб надовго зберегти неперевершені цілющі властивості меду. 

Поділитися з друзями

З якого віку давати мед дитині

Натуральний мед можна вводити в раціон дітей старше 1 року. Немовлятам до 12 місяців не слід давати мед, щоб уникнути можливої ​​загрози для здоров'я. Натуральні продукти можуть бути інфіковані спорами Clostridium botulinum й становлять потенційну загрозу для здоров'я дітей. Мед – н...

детальніше

Акацієвий мед

Вирізняється ніжним смаком і ледь помітним квітковим ароматом. Характерна перевага – тривалий час зберігається в природному рідкому стані. Завдяки високому вмісту фруктози процес кристалізації починається не раніше, ніж через рік після відкачування. При сприятливих умовах зберігання може ...

детальніше

Дякуємо за замовлення!

Продовжити покупки

Зворотній зв'язок

Найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер та уточнить деталі

Товар доданий у корзину! Дякуємо!

Продовжити покупки

Ваше замовлення прийнято! Дякуємо!

Продовжити покупки